Na jaren van dalen, stijgt het aantal faillissementen weer

Het aantal faillissementen in de ontwikkelde markten stijgt dit jaar voor het eerst in tien jaar. Dit voorspelt Atradius in haar faillissementsvooruitzichten voor 2019. Een groeiende onzekerheid over de wereldhandel en het monetaire beleid leidden in de tweede helft van 2018 tot meer faillissementen dan verwacht. Deze ontwikkeling zet zich ook in het komende jaar voort, met negatieve gevolgen voor de Nederlandse markt.

Signalen van verslechtering

Ondanks dat de internationale economie vorig jaar de grootste groeispurt sinds 2011 doormaakte, tekenden zich ook de eerste signalen van verslechtering af. Deze ontwikkeling zet zich komend jaar voort. Atradius voorspelt dat in 2019 stijgt het aantal faillissementen wereldwijd naar verwachting met één procent stijgt. In West-Europa is sprake van de grootste stijging, namelijk twee procent. Italië en het Verenigd Koninkrijk vallen hierbij het meest uit de toon. Daar wordt een groei van het aantal faillissementen verwacht met achtereenvolgens zes en zeven procent. Tegelijkertijd vlakt de economische groei in grote economieën als Duitsland en Frankrijk verder af. Ook in Nederland wordt een significante toename verwacht van twee procent.

Eurozone is koploper

Volgens Theo Smid, econoom bij Atradius, is de Eurozone de koploper in het aantal faillissementen wereldwijd. Vooral de ontwikkelingen in Duitsland – als ‘krachtpatser’ van de eurozonde – stellen teleur. ‘De Duitse economie kromp in het derde kwartaal van 2018, waarna de groei eind vorig jaar stokte. Ook zal de Duitse auto-industrie zwaar worden getroffen als de VS invoerheffingen opleggen. Daarnaast zijn de vooruitzichten in Frankrijk onzeker. De groei van bbp stagneert en de productiecapaciteit daalt, wat negatieve gevolgen heeft voor het bedrijfsleven’, aldus Smid.

Gevolgen voor Nederland

Duitsland is één van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Een dalende economie aldaar is extra kwetsbaar voor de dalende wereldhandel en zal ook negatieve gevolgen hebben voor de handel in ons land. Dat geldt ook voor de onzekere vooruitzichten in Frankrijk.

‘Bovendien begint de onzekerheid over de brexit in het VK nu echt zijn tol te eisen’, vertelt Smid. Dit wordt weerspiegeld in vier achtereenvolgende kwartalen van dalende investeringen in 2018. ‘Onze voorspellingen zijn gebaseerd op een ordelijke brexit op 29 maart a.s., gevolgd door een soepele overgang. Maar nu dit scenario steeds onzekerder wordt, zijn de neerwaartse risico’s - óók voor Nederland - erg groot.’

Cookie instellingen